Hela webbplatsen är information från Småföretagarnas a-kassa

”En liten kostnad för att slippa oroa sig”

Brinn för din affärsidé, ha koll på pengarna och planera för det oförutsedda.
Det är några av de främsta tipsen som entreprenörsexperten Sara Wallin, vd på Almi Väst, vill dela med sig av till landets småföretagare.
– När det gäller a-kassan så är det en liten kostnad att betala för att slippa oroa sig och ha ont i magen, säger hon.

Räkna ut din ersättning snabbt:
Hur mycket skulle just du få från a-kassan?
• Jag tjänar under 150 000 per år 
Jag tjänar mellan 150 000 – 200 000 kronor per år 
• Jag tjänar mellan 200 000 – 290 000 kronor per år 
• Jag tjänar över 300 000 kronor per år

 

Sara Wallin har en gedigen entreprenörsbakgrund. Hon har bland annat jobbat och investerat i ett spin-out företag från Ericsson och varit med och startat upp ett företag inom e-learningbranschen och har även jobbat som managementkonsult.
I dag är hon vd på Almi Väst och sysslar med företagsrådgivning på heltid.
– Jag tror att jag har en bra bakgrund för den här rollen. Att jag varit på andra sidan bordet och förstår företagarnas vardag, säger hon.
Här delar Sara Wallin med sig av sina bästa tips till landets småföretagare:

 

Räkna ut din ersättning snabbt:
Hur mycket skulle just du få från a-kassan?

1. Brinn för din affärsidé

Välj något som du brinner för, något som du verkligen tycker är roligt. Att vara företagare är väldigt mycket jobb, särskilt i början. Det är inget nio-till-fem jobb. Det gäller att både du själv, dina familjemedlemmar och andra i din närhet är med på att det kommer att bli väldigt mycket jobb. Och det gäller att aldrig sluta tycka att det är kul! Du måste hela tiden titta framåt och ha en omvärldsplan. För att utveckla sitt företag måste du utveckla nya produkter och innovationer.

2. Tänk kund

För att vara lönsam som företagare så gäller det att du hittar rätt kunder. Man brukar säga att det är hemligheten med att lyckas som företagare, att man inser att försäljningen är minst lika viktig som att din affärsidé är bra. Du måste tänka varje dag på vad du kan göra för kunden, hur du kan hjälpa till att uppfylla kundens behov och lösa kundens problem.

3. Ha koll på pengarna

Väldigt ofta är det likviditeten som sätter mindre företag i problem som de inte klarar av att ta sig upp från. Se till att få iväg dina fakturor så snabbt som möjligt, helst så fort affären är klar. Ska du ta semester, och man behöver vara ledig även som företagare, så se till att boka upp möten innan så att du kan börja jobba direkt när du är tillbaka. Du måste ha struktur på dina papper och din ekonomi så ta hjälp om du inte kan! Man kan inte vara bara på allt och i de här frågorna får man inte dumsnåla.

4. Utnyttja gratishjälpen som finns

Det finns väldigt mycket hjälp där ute att få för företagare och väldigt mycket är faktiskt gratis, men företagare är inte alltid så bra på att utnyttja den hjälpen. På verksamt.se finns det mängder av organisationer du kan vända dig till. Det kan också vara väldigt viktigt att ha en mentor och vi på Almi har Sveriges största mentorprogram som är gratis. Som företagare är det inte ovanligt att du hamnar på en platå i din utveckling. Precis som när du tränar och då kanske du tar in en personlig tränare. På samma sätt är det bra att ha en mentor, ett bollplank som tar dig till nästa nivå.

5. Planera för det oförutsedda

Du måste ha en plan för vad som gäller om det värsta händer. Vad händer om du blir av med din största kund? Vad händer om du blir sjuk? Här är det viktigt att du har koll på din a-kassa och dina försäkringar. När det gäller a-kassan så är det en liten kostnad att betala för att slippa oroa sig och ha ont i magen. Då kan du fokusera på det viktiga och ger dig själv en större chans att lyckas.
Det är viktigt att du har ett bra förhållande med dina finansiärer. Det kan du ha stor nytta av om det händer något oförutsett.

Bonustips – till dig som har en kompanjon

Är det så att man är mer än en ägare är det viktigt att upprätta ett avtal för kompanjonskap. Här kan man även komma överens om det som inte är strikt juridiskt, att man har samma mål och värderingar när man går in i ett företag tillsammans. Det kan till exempel lätt bli slitningar om en delägare jobbar 150 timmar i veckan och den andra 30 timmar. Det finns en bra mall för diskussion på Almis hemsida att ladda hem gratis.

 

Bli medlem direkt i SMÅA här – det tar inte mer än en minut!